Banbeskrivning

2 km – ungdomar (första 1,5 km och sista 0,5 km på 10 km-banan)
4 km – ungdomar (två varv på 2 km-banan)
10 km – kvinnor/män 
18 km – kvinnor/män (två varv på 10 km minus sista 500m på varv 1 och första 1,5 på varv 2)

Beskrivning av 10km-banan

Startområdet

De första bilderna vi presenterar är på området vid IKHP-stugan och startområdet vid densamma. IKHP-stugan är navet i IK Hakarpspojkarnas verksamhet och är mycket vackert beläget på Huskvarnaberget. Vintertid utgör startområdet skidstadion och åtskilliga stavtag tas här varje år på den konstsnö som vanligtvis ligger mellan mitten på december och mars. Under det senaste året har stadionområdet gjorts om en del då bland annat ett bergsparti sprängts bort för att ge plats åt större arrangemang. Startområdet är stort och ska inte utgöra några problem för de tävlande. Gott om utrymme för att alla ska kunna springa iväg i sitt eget tempo. Direkt efter startområdet bär det av ut på elljusspåret.          

 Start – och målområde                      

Älgagölen – vid start – och målområdet

IKHP-stugan

 

Från start till 1,5 km  

Vi fortsätter presentationen av banan med att titta på första 1,5 km. Efter startområdet viker banan direkt ut på IK Hakarpspojkarnas Elljusspår. En ganska lätt början där det mestadels är nerför. Dessutom torrt och fint. Efter några hundra meter viker tvåkilometersbanan av från de övriga spåren. 5 och 10 km banorna fortsätter nerför längs elljusspåret och viker efter drygt 500m av från detsamma. Nu börjar en ganska kraftig nerförsbacke där man springer på skrå längs Huskvarnaberget, straxt ovan bebyggelsen. Nerförsbacken slutar efter 1,4 km straxt ovan liftstugan vid Strutsabacken. Då har man på 700m tappat knappt 50m i höjd. Efter att man svängt av från Elljusspåret består underlaget delvis av gräs som bitvis är lite ojämn. Försiktighet anmodas.     

Bild från elljusspåret                                   
Bild från banan  
  

Mellan 1,5 km och 3 km

När man nästan kommit ner till liftstugan vänder man uppåt och här börjar det första riktigt tuffa partiet. På 1,5 km kommer man klättra närmare 90 höjdmeter. I början springer man till höger om liften för att sedan vika av och springa genom en tunnel som går under Strutsabackens lift. Har man ork så kan man här ta en titt till vänster och se den fantastiska utsikten över Vätterns södra del. Man fortsätter sedan uppför och passerar IKHP-stugan och ger sig av på Bauerleden. Bauerleden är 50 km lång med start just vid IKHP-stugan och via Bunn går den hela vägen till Gränna. Tävlingsbanan fortsätter lätt uppför och när man når toppen efter ca 3 km viker 5:an av till höger.  

 
Vy från Strutsabacken
 En av ängarna som passeras 
    

 Vy från banan på väg mot 3km 

  

3-5 km Ulvadalen

Efter ca 3 km bär det av utför i det som nog är banans mer svårlöpta partier. En mycket brant och knixig nerförsbacke tar löparna ner i Ulvadalen. Ulvadalen är en sänka som efter ett fall på ca 200m mynnar ut i Vättern. Ulvadalen har en mycket artrik flora av örter, träd och buskar, ormbunkar mm. Nu går inte banan ända ner till Vättern men ett fall på ca 50 m blir det. Här lämpar det sig inte med några vanliga asfaltsskor utan bra grepp är viktigt, speciellt om det regnar då det kan bli riktigt svårsprunget. När man kommit ner till lägsta punkten blir det några hundra meter med varierad kupering innan det bär av uppför till banans högsta punkt. Uppförsdelen slutar med löpning över en äng och slutar vid en grusväg.

På väg ner i Ulvadalen             
 

På väg upp ur Ulvadalen

5 km-6,5 km

När högsta punkten nåtts på banan bär det utför på en grusväg. Skön löpning på jämt underlag gör att farten kan bli betydligt högre under en period. Efter drygt 0,5 avviker dock banan från grusvägen och går ut i en hage med lätt uppförslutning. Därefter viker banan av ut på ett av IKHP:s löpspår för att sedan svänga in på banans absolut blötaste parti. Några hundra meters löpning i kärrmarker kommer göra både fötter och skor blöta. Var inte benen tunga innan detta parti så är de det definitivt efter. Efter detta parti kommer man ut på en grusväg, inte speciellt lång ifrån IKHP-stugan. 

 
6,5-9 km

Efter löpningen i kärret kommer man fram till en grusväg vid Hulustorp där loppets andra vätskestation finns (obs ej 2020). Banan ger sig nu av på IKHP-områdets vanliga löpspår. Till att börja med går det mestadels lätt uppför men efter knappt 7,5 km av banan vänder det nerför och går mestadels nerför närmaste 1,5 km på fina skogsstigar. Avsnittet runt 8 och 9 km är detsamma som i början av loppet, där elljusspåret följdes innan man viker av och springer på skrå längs Huskvarnaberget ner till liftstugan vid Strutsabacken. Denna gången springer man ända ner och rundar liftstugan.

Sista kilometern

Sista kilometern på banan är något alldeles extra och lär definitivt inte vara den snabbaste. Banan går i liftspåret med en rejäl stigning ända upp till liftens slut efter ca 500m. Med ben som telefonstolpar ska man sedan ta sig nerför en bit på backen innan banan viker av mot IKHP-stugan. När man kommer till målområdet är det trots allt inte slut utan banan går förbi målet och gör en extrasväng innan man kommer tillbaka och via plan spurtraka når det slutliga målet.